دوره 11، شماره 1 - ( 1398 )                   جلد 11 شماره 1 صفحات 104-91 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hessari M, Akbari H. New research on the use of human figures Problems of interpretation data. JHS 2019; 11 (1) :91-104
URL: http://jhs.modares.ac.ir/article-25-19684-fa.html
حصاری مرتضی، اکبری حسن. پژوهشی نو درکاربری پیکرک‌های انسانی پیش‌ از تاریخ شرق‌باستان مشکلات تفسیر یک اثر . جامعه‌شناسی تاریخی. 1398; 11 (1) :91-104

URL: http://jhs.modares.ac.ir/article-25-19684-fa.html


1- دانشیار گروه باستان‌شناسی، دانشگاه هنر اصفهان ، mhessari@yahoo.de
2- دانشجوی دکتری باستان‌شناسی، دانشگاه هنر اصفهان
چکیده:   (10767 مشاهده)
 در کاوش‌های باستان‌شناسی به داده‌هایی برخورد‌ می‌شود که به‌ صورت کاملاً آگاهانه و با ‌قصد خاصی تغییرشکل ‌داده و مورد استفاده قرار گرفته‌اند، یکی از این ‌موارد پیکرک‌های نمادین هستند. پیکرک‌ها از رایج‌ترین یافته‌های باستان‌شناسی هستند که وجود شمار فراوان آن‌ها نشان‌از بهره‌گیری از آن‌ها در تمام جوانب‌ زندگی شامل مسائل اقتصادی، اجتماعی و ادراکات می‌گردد. پیکرک‌سازی جهش بزرگ فرهنگی بود که در پارینه‌سنگی جدید رخ‌ داد و نشان‌دهنده یک فرایند پیچیده اجتماعی بود. این‌گونه داده‌ها را نماد اسطوره یا قربانی همچنین الهه‌باروری یا ایزدبانو و تمثال‌های مذهبی و تعدادی نیز مجسمه تزیینی و بازیچه نامیده‌اند. تقریباً در تمامی پیکرک‌های مادینه نقطه مشترک برهنگی آن‌هاست و تأکید ‌بر بزرگی سینه‌ و ‌شکم و مهم‌تر از همه تأکید بر باردار ‌بودن و زایمان دارد. پیکرک‌های گلی معمولاً خرد‌شده و دور انداخته شده‌اند و تعداد اندکی از پیکرک‌های مادینه گلی یا سنگی و... هستند که شکسته و دورریز نشده‌اند.
دراین تحقیق سعی خواهد شد با استفاده از مدارک باستان‌شناختی و مردم‌شناسی، کاربری تعدادی از این‌گونه پیکرک‌ها را تبیین نماییم و معتقدیم که این پیکرک‌ها در نقاط مختلف جهان با فرهنگ‌های متفاوت به‌ دست‌ آمده‌اند و باید معنا و کاربرد آن‌ها را در متن جامعه، باستان‌شناسی، اسطوره و مردم‌شناسی مبدأ آن‌ داده مطالعه نمود و بدون‌ شک این پیکرک‌ها نقش بسیار مهمی در آیین جامعه آن‌ روز ایفا می‌نمودند؛ تفسیرهای مختلف نیز شاید بدین ‌دلیل است که کاربری پیکرک‌ها را نیافته و مشکل اساسی در شناسایی کاربری این‌گونه داده‌ها عدم‌شناخت تمامی مسائل عقیدتی است که در فرهنگ مادی و وسایل به‌ جای‌ مانده، نمود ‌نیافته‌اند، همچنین یک تفسیر را نباید به تمامی داده‌های هم‌شکل تعمیم داد، چون کاربری آن‌ها متفاوت است و در انتها با ارائه نمونه‌های مردم‌شناسی امتداد عقاید پیش‌ از تاریخی را تا عصر حاضر مشاهده نمود.
متن کامل [PDF 851 kb]   (6249 دریافت)    
نوع مقاله: مقاله مستقل | موضوع مقاله: تاریخ
انتشار: 1398/7/13

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.