دوره 14، شماره 1 - ( 1401 )                   جلد 14 شماره 1 صفحات 260-237 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hassanifar A. The criticism of “conflict between state and nation” view. JHS 2022; 14 (1) :237-260
حسنی فر عبدالرحمن. نقد دیدگاه« تضاد دولت و ملت». جامعه‌شناسی تاریخی. 1401; 14 (1) :237-260

استادیار تاریخ گروه تاریخ سیاسی ، hassanifar@yahoo.com

شایع‌ترین و مهم‌ترین دیدگاه مربوط به مناسبات مردم و حکومت در تاریخ ایران، دیدگاه مربوط به «تضاد دولت و ملت» است. این دیدگاه از جانب محمدعلی همایون کاتوزیان و برخی افراد دیگر ذکر شده است. در دیدگاه کاتوزیان، چرخۀ «استبداد، هرج و مرج، استبداد» درمورد مناسبات مردم و حکومت در تاریخ ایران مطرح شده است. دیدگاه «تضاد» با تعریفی که از جایگاه ساختار سیاسی می‏ کند به نقش نظام سیاسی در نحوۀ تعامل مردم با حکومت در تاریخ ایران اشاره دارد که همواره نشانگر وضعیت «چالش»، «نزاع» و «درگیری»  بین آن‌ها بوده است. این مقاله به‌دنبال نقد دیدگاه «تضاد» با بهره‌گیری از رهیافت «‌جامعه‌شناسی تاریخی» است. مدعا این است که دیدگاه «تضاد» نمی‏تواند جوهرۀ مناسبات مردم و حکومت در  طول تاریخ ایران را تبیین کند. روش مقاله کیفی و به‌صورت توصیفی ـ تفسیری است. یافته ‏ها حکایت از این دارد که با بهره ‏گیری از رهیافت ‌جامعه‌شناسی تاریخی می‏توان در تعمیم دیدگاه تضاد بر کل تاریخ ایران و جوهرۀ آن تردید کرد، چراکه بستر تاریخی و اجتماعی جامعۀ ایران دیده نشده، لذا مکانیسم ‏های تعامل و نحوۀ زیست اجتماعی ایرانیان نیز فهم نشده است. با روش ‌جامعه‌شناسی تاریخی می‏توان بر تکثر قواعد، تنوع تاریخ و به‌خصوص فضاها و موقعیت ‏های متکثر غیرتضادی در مناسبات دولت و ملت در طول تاریخ ایران تأکید داشت.
.
انتشار: 1401/6/31