دوره 13، شماره 2 - ( 1400 )                   جلد 13 شماره 2 صفحات 346-301 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shahidani S, Nemati M, Savagheb J, Shahriokhi S. A study of the social status of Safavid painters from the perspective of historical texts. JHS 2022; 13 (2) :301-346
شهیدانی شهاب، نعمتی محمدعلی، ثواقب جهانبخش، شاهرخی سیدعلاالدین. بررسی جایگاه اجتماعی نگارگران عصر صفوی از منظر متون تاریخی (907ـ1148ق). جامعه‌شناسی تاریخی. 1400; 13 (2) :301-346

1- استادیار تاریخ دانشگاه لرستان ، sh.shahab@yahoo.com
2- دانشجوی دکتری تاریخ ایران بعد از اسلام، دانشگاه لرستان
3- استاد تاریخ دانشگاه لرستان، لرستان
4- دانشیار تاریخ دانشگاه لرستان
جایگاه اجتماعی نشان‌دهندۀ موقعیت فرد در ساختار اجتماعی است و در متون تاریخی عصر صفوی، اطلاعات مهمی درمورد جایگاه اجتماعی هنرمندان و ازجمله نگارگران ارائه شده است. علیرغم وابستگی کلی و عمومی مقولۀ هنر به دربار، نگارگران در این عصر به‌لحاظ مقام و جایگاه اجتماعی، یکسان نبودند، بلکه مؤلفه‏های متعددی فراز و فرود جایگاه آن‌ها را مشخص می‌کرد. هدف این مقاله تبیین نقش و جایگاه اجتماعی نگارگران عصر صفوی در متون تاریخی با تأکید بر تاریخ‌نگاری‌ سیاسی، تاریخ‌نگاری‌ هنر، تذکره‌ها و سفرنامه‌هاست. این مقاله از نوع تاریخی و با عطف به مباحث جامعه‌شناسی تاریخی و تحلیل محتوا و روش پژوهش کتابخانه‌ای و به شیوۀ توصیفی ـ تحلیلی انجام گرفته است. یافته‌های پژوهش بیانگر آن است که در متون تاریخی این عصر، جایگاه، مقام و موقعیت نگارگران از مواردی چون: سیاست‌های مذهبی، هنردوستی شاهان صفوی، رقابت‌های سیاسی، استمرار خاندان‏های هنری و تحرک اجتماعی به جانب همسایگان صفویان تأثیر پذیرفته است.
نوع مقاله: مقالات علمی پژوهشی | موضوع مقاله: تاریخ
انتشار: 1400/12/10