1- کارشناس ارشد مطالعات زنان دانشگاه اصفهان
چکیده: (16173 مشاهده)
ورود هر فناوری جدید به جوامع، باعث ایجاد تغییرات مثبت یا منفی در زندگی بشر میشود. عوامل متعددی نوع تأثیر فناوری را تعیین میکند؛ ازجمله نوع استفاده از آن. اینترنت بهعنوان یکی از فناوریهای قرن حاضر، بهعلت جذابیتهای خاص برای برخی از افراد، مسئلۀ «اعتیاد به اینترنت» را بههمراه میآورد. در این مقاله تلاش میکنیم اعتیاد به اینترنت را بهعنوان آسیبی اجتماعی مورد بررسی قرار دهیم.
اعتیاد به اینترنت به استفادۀ افراطی و وسواسگونه از اینترنت گفته میشود که میتواند باعث ایجاد مشکلات روانی، اجتماعی، درسی، شغلی و همچنین ایجاد مشکلات فیزیکی مثل چشمدرد، کمردرد، تغییر در الگوی خواب و تغذیه در فرد شود.
جامعۀ آماری این پژوهش شامل تمام کاربرانی است که در کافینتهای شاهینشهر اصفهان در زمستان 1388 از اینترنت استفاده کردهاند. درمجموع، با 170نفر از این کاربران مصاحبه، و دادههای مورد نیاز برای پاسخگویی به سؤالات پژوهش گردآوری شد. برای جمعآوری اطلاعات اصلی از پرسشنامۀ IAS یانگ استفاده، و سپس ارتباط این اعتیاد با نظریۀ «ارضای نیازها» بررسی شد.
نتایج نشان میدهد 4 نفر (2/3 درصد) نمرۀ بالای 80 داشتند و در زمرۀ گروه اول یا اعتیاد شدید بودند؛ 46 نفر (05/27 درصد) اعتیاد متوسط داشتند؛ 120 نفر هم (58/70 درصد) نمرۀ پایینتر از 50 بهدست آوردند و کاربر معمولی بودند. بین استفادۀ افراطی از اینترنت و ارضای نیازها نیز رابطه وجود دارد. با اینکه در حال حاضر، موضوع اعتیاد به اینترنت در جامعۀ مورد مطالعه در وضعیت عادی و غیرآسیبی قرار دارد، انتظار میرود حرکت گروه دوم (اعتیاد متوسط) به سمت اعتیاد شدید (پدیدۀ مورد مطالعه) شکل آسیبی به خود گیرد.
.
انتشار: 1391/1/26