دوره 2، شماره 4 - ( 1389 )                   جلد 2 شماره 4 صفحات 143-127 | برگشت به فهرست نسخه ها

Neyestani J, Taghavi A. Finding the Location of Military Garrisons of Tabaristan in the Early Islamic Period Based on Documentary Sources. JHS 2011; 2 (4) :127-143
نیستانی جواد، تقوی عابد. مکان یابی پادگان های نظامی طبرستان در صدر اسلام ( براساس منابع مکتوب). جامعه‌شناسی تاریخی. 1389; 2 (4) :127-143

1- عضو هیئت علمی گروه باستان شناسی دانشگاه تربیت مدرس
2- دانشجوی دکتری باستان شناسی اسلامی دانشگاه تربیت مدرس
با روی کار آمدن حکومت های نیمه مستقل محلی در سواحل جنوبی دریای خزر ، ایالات شمالی ایران صحنه درگیری و مناقشات سیاسی میان فرمانروایان محلی با حاکمان اموی و عباسی شد. تأمین امنیت سیاسی منطقه و ایجاد فضایی مساعد برای توسعه اقتصادی موجب شکل گیری پادگان های چند منظوره ای در گستره وسیع جغرافیایی طبرستان شد. این پادگان ها که در متن های تاریخی و جغرافیایی با عنوان مسلحه ، ساخلو و زینستان از آن ها یاد شده، در دوره زمامداری والیان خلافت عباسی در طبرستان به دست ابوالعباس طوسی، فرمانده و حاکم طبرستان بنا شد. قلمرو جغرافیایی تحت پوشش آن ها در سه ناحیه جلگه ، میان بند و کوهستان از شهر تمیشه در مرز شرقی طبرستان آغاز می شد و در شهر چالوس در غرب این ایالت به پایان می رسید. تعداد پادگان های طبرستان در تاریخ های محلی و متن های جغرافیایی بین 31 ، 45 و 50 عدد متغیر بوده و از این تعداد 31 پادگان در این مقاله شناسایی شده است. در این پژوهش سعی شده است تا با استفاده از منابع تاریخی و جغرافیایی به شناختی منطقی از علل پراکندگی و عملکردهای چندگانه پادگان ها دست یافته شود.

انتشار: 1390/1/31