دوره 14، شماره 2 - ( 1401 )                   جلد 14 شماره 2 صفحات 192-159 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohamadi poor amlashi N, Khajavi H. Sociological analysis of Hassani movements in the Abbasid era With emphasis on economic factors. JHS 2023; 14 (2) :159-192
محمدی پور املشی نصرالله، خواجوی هادی. واکاوی جامعه شناختی جنبش‌های حسنی در عصر عباسی با تاکید بر عوامل اقتصادی تا پایان سده دوم. جامعه‌شناسی تاریخی. 1401; 14 (2) :159-192

1- استاد گروه تاریخ دانشگاه بین‌المللی امام خمینی، قزوین، ایران
2- دانشجوی دکتری تاریخ تمدن و تمدن ملل اسلامی، دانشگاه بین‌المللی امام خمینی، قزوین، ایران ، hadizr@gmail.com
مؤلفه ‏های اجتماعی، اقتصادی و سیاسی عصر عباسی زمینۀ جنبش ‏های زیادی را رقم زده است. سلسله جنبش‏ های سادات و به‌ویژه حسنیان بخش قابل توجهی از جنبش ‏ها شیعی را در قرون مقتدم به خود اختصاص داده است. موضوع این پژوهش شناسایی و تحلیل زمینه‏ های جامعه ‏شناختی جنبش‏ های حسنی با توجه به عوامل اقتصادی است. این پژوهش با روش تحلیلی به ارزیابی جنبش ‏های حسنی از منظر جامعه‌شناختی می‏ پردازد. این جنبش‏ ها را می‏توان در ردۀ جنبش ‏های سنتی دسته‌بندی کرد. عواملی چون اختلافات شاخۀ حسنی و حسینی در مسائل مالی، اعمال فشارهای اقتصادی و تصرف اموال شیعیان توسط امویان و عباسیان، ناکامی حسنیان در تصدی حکومت بعد از سقوط امویان، اندیشۀ قیام به سیف و اختلافات اعتقادی ـ مذهبی مسلمانان در حجاز و عراق در عصر عباسی زمینۀ جنبش‏ های حسنی را فراهم کرد. از آرمان‏ های جنبش حسنیان می‏توان به مشروعیت و افضلیت فرزندان امام حسن، عدم مشروعیت عباسیان، عدالت اقتصادی، پای‌بندی به کتاب خدا و سنت رسول خدا(ص) و لزوم قیام امام بر علیه حاکم جائر، اشاره کرد.

انتشار: 1401/12/28