دوره 13، شماره 1 - ( 1400 )                   جلد 13 شماره 1 صفحات 162-119 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jafari A A, Ehsani E, Nouraei M. Institutional changes in Iran's economic system in the period of Shah Abbas and Its impact on business activities with due to the constitutionalism theory of Douglass North (996 AH / 1588 AD - 1038 AH / 1629 AD). JHS 2021; 13 (1) :119-162
جعفری علی اکبر جعفری، احسانی اسماعیل، نورائی مرتضی. تغییرات نهادی در نظام اقتصادی ایران در دورۀ شاه‌عباس اول صفوی و تأثیر آن بر فعالیت‌های تجاری(با تکیه بر آرای داگلاس ‌نورث) (996ق/1588 م ـ1038ق/1629م). جامعه‌شناسی تاریخی. 1400; 13 (1) :119-162

1- دانشیار گروه تاریخ دانشگاه اصفهان ، a.jafari2348@yahoo.com
2- دانشجوی دکتری گروه تاریخ دانشگاه اصفهان
3- استاد گروه تاریخ دانشگاه اصفهان
چکیده:   (1921 مشاهده)
شاه‌عباس صفوی با ایجاد دولتی‌ مقتدر که حاصل سهیم ‌کردن غلامان در قدرت و اعطای مناصب نظامی به آنان بود، قزل باشان و عناصر دارای ابزار خشونت را سرکوب‌ کرد و به‌تدریج در سراسر قلمرو خود امنیت برقرار ساخت؛ راه‌ها نسبتاً امن شد و دزدی، کشتار و راهزنی کاهش یافت و تجارت و حمل‌ونقل مال‌التجاره رونق‌گرفت. برهمین اساس، برخی از مورخان، دورۀ شاه‌عباس را عصر طلایی و زمان شکفتگی اقتصادی دورۀ صفوی قلمداد کرده‌اند. این تصور، معطوف به تغییرات نهادی شاه‌عباس در حوزۀ سیاسی‌ و اجتماعی است که باعث مرکزیت سیاسی، امنیت راه‌ها، ساخت کاروان‌سراها و بازارها، ایجاد شهرها و برقراری روابط بازرگانی با کشورهای‌خارجی شد. اگرچه برای توسعۀ تجارت این اقدامات مطلوب بود و به‌واسطۀ اصلاحات مذکور تحولی‌عظیم در امر تجارت رخ داد و شکوفایی تجاری در کوتاه‌مدت را به‌دنبال داشت، اما بااین‌حال، اصلاحات اقتصادی او به‌گونه‌ای بود که به انباشت بلندمدت سرمایه و رشد پایدار اقتصادی منجر نشد. علت این ‌امر، ناشی از موانع نهادی ‌بود که نورث آن‌ها را به دو دسته محدودیت‌های رسمی و محدویت‌های غیررسمی تقسیم می‌کند. این پژوهش تغییرات نهادی و اوضاع تجاری و موقعیت بازرگانان در دورۀ شاه‌عباس‌ اول را با توجه به نظریۀ نهادگرایی داگلاس‌نورث مورد بررسی‌وکنکاش قرار داده و تلاش‌ می‌کند اوضاع اقتصادی ایران عصر شاه‌عباس را با نظریۀ «نونهادگرایی» و برمبنای نظریۀ سازگاری لیندا هاچن بررسی کند.
انتشار: 1400/6/26