دوره 11، شماره 2 - ( 1398 )                   جلد 11 شماره 2 صفحات 290-275 | برگشت به فهرست نسخه ها

mojarabi H, divsalar M, golami firozjaie A. Study of the status of marriage and divorce in Qajar era Relying on foreign travel logos. JHS 2020; 11 (2) :275-290
مجربی حسن، دیوسالار مهرداد، غلامی فیروزجایی علی. ازدواج و طلاق در ایران عصر قاجار از منظر سفرنامه‌های خارجی. جامعه‌شناسی تاریخی. 1398; 11 (2) :275-290

1- دانشگاه علوم انتظامی امین ، mojarabi398@gmail.com
2- دانشگاه بین المللی قزوین
3- دانشگاه مذاهب اسلامی

ایران عصر قاجار شاهد حضور اروپاییان با مقاصد گوناگون تجاری، سیاسی، مذهبی، نظامی و گردشگری بود. سفرنامه‌نویسان اروپایی به دلایل مختلف از جمله نگاه بیرونی به جامعه ایرانی، حس کنجکاوانه غربی و غیره، مطالب ارزشمندی درباره فرهنگ عامه ایرانیان، اعم از باورهای فکری و اعتقادی و همچنین آداب و رسوم مردم ایران عصر قاجار، در اختیار محققان تاریخ فرهنگی و اجتماعی دوره‌ قاجار قرار داده‌اند. برای نمونه می‌توان به نگاه ایرانیان به ازدواج و طلاق اشاره کرد. پژوهش حاضر با روش توصیفی‌، تحلیلی پاسخی است به این پرسش که سفرنامه‌نویسان اروپایی عصر قاجاری یکی از مهمترین آداب و رسوم ایرانیان و وجوه بارز هویتی ایرانیان یعنی ازدواج و طلاق را چگونه ترسیم کرده‌اند؟ یافته‌های تحقیق حاکی از آن است که مشاهدات اجتماعی سیاحان اروپایی در راستای اطلاع‌رسانی و شناخت عینی آنها در مسیر مأموریت‌های سیاسی‌شان بوده وبیشتر به توصیف آداب ‌و رسوم ایرانیان در امر ازدواج و طلاق پرداخته و بدون توجه به ریشه‌های فرهنگی جامعه به قضاوت و داروی این امر نشسته‌اند.

انتشار: 1398/12/22