دوره 3، شماره 1 - ( 1390 )                   جلد 3 شماره 1 صفحات 50-23 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hashemianfar A, jalali M, Hashemi S. Thinking on What is National Pride and Some Effective Factors on it. JHS 2011; 3 (1) :23-50
هاشمیانفر علی، جلالی مینا، هاشمی سید ضیاء. تأملی بر چیستی غرور ملی و برخی عوامل مؤثر بر آن مورد مطالعه شهر اصفهان. جامعه‌شناسی تاریخی. 1390; 3 (1) :23-50

1- دانشیار دانشگاه اصفهان
2- دانشجو کارشناسی ارشد دانشگاه اصفهان
3- هیات علمی گروه جامعه شناسی دانشکده علوم اجتماعی - دانشگاه تهران
در این مقاله تأثیر شخصیت (اعم از اقتدارطلب و دموکرات)، احساس کارآمدی (اعم از کارآمدی سیاسی و اجتماعی) و آگاهی سیاسی بر غرور ملی بررسی شده است. هدف پژوهش، توضیح مفهوم غرور ملی به معنای احساس مثبت افراد نسبت به کشورشان و مفهوم‌سازی آن در دو شکل ناسیونالیستی و میهن‌دوستانه و همچنین بررسی تأثیر برخی از متغیرها بر غرور ملی ناسیونالیستی و میهن‌دوستانه است. از روش پیمایش برای تحقیق استفاده شده است. جامعۀ آماری پژوهش نیز شهروندان بالای پانزده سال ساکن در مناطق چهارده‌گانۀ شهر اصفهان است که بر اساس سرشماری سال 1385، تعداد آن‌ها 754/248/1 نفر است. با استفاده از فرمول کوکران و نمونه‌گیری سهمیه‌ای تعداد 384 به‌عنوان نمونه انتخاب و بررسی شدند. نتایج پژوهش حاکی از این است که غرور ملی ناسیونالیستی با شخصیت اقتدارطلب و کارآمدی سیاسی اجتماعی رابطۀ مثبت، و با شخصیت دموکراتیک و آگاهی سیاسی رابطۀ منفی دارد. در مقابل، غرور ملی میهن‌دوستانه با شخصیت اقتدارطلب و کارآمدی سیاسی رابطه منفی دارد و از سوی دیگر با شخصیت دموکراتیک، آگاهی سیاسی و کارآمدی اجتماعی رابطۀ آن مثبت است.
نوع مقاله: طرح پژوهشی | موضوع مقاله: علوم اجتماعی
انتشار: 1390/8/28