دوره 6، شماره 3 - ( 1393 )                   جلد 6 شماره 3 صفحات 210-171 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mousavi Haji S R, Taghavi A, Aryanpour B, Farzin S. A Study on the Reasons of Sasanian Decline and Fall According to the First Islamic Centuries, Historian Sources. JHS 2014; 6 (3) :171-210
موسوی حاجی سید رسول، تقوی عابد، آریان پور بابک، فرزین سامان. نگرشی بر علل ضعف و سقوط ساسانیان از منظر مورخان سده های نخست هجری. جامعه‌شناسی تاریخی. 1393; 6 (3) :171-210

1- دانشیار، گروه باستان شناسی، دانشگاه مازندران، ایران.
2- استادیار، گروه باستان شناسی، دانشگاه مازندران، ایران.
3- دانشجوی دکتری، گروه تاریخ ایران باستان، دانشگاه آزاد- واحد نجف آباد، اصفهان.
4- دانشجوی دکتری، گروه باستان شناسی، دانشگاه مازندران، ایران.
چکیده:   (20350 مشاهده)
ساسانیان به‌عنوان یکی از قدرتمندترین سلسله­های ایرانی، بیش از چهارسده و تا پیش از حمله اعراب مسلمان به ایران حکومت کردند. دولت بزرگ ساسانی با پیروی از اصل تمرکز حکومت و ملی‌کردن دین زرتشت، ایران ملوک­الطوایفی عهد اشکانیان را به‌صورت کشوری یکپارچه و مقتدر درآورد؛ به‌گونه­ای که این حکومت، علاوه‌بر بازآفرینی قدرت سیاسی، دگرگونی­های گسترده و عمیقی را درتمامی زمینه­های اجتماعی و فرهنگی ایران ایجاد کرد. با این‌حال، پس از چندی، عوامل بسیاری  باعث سستی تدریجی این سلسله‌ی قدرتمند و درنهایت، فروپاشی آن در برابر حمله‌ی اعراب مسلمان شد. در این نوشتار، بر این است تا با بررسی دقیق و همه‌جانبه‌ی آثار مورخان چهارسده‌ی نخستین دوره‌ی اسلامی، یعنی ابوحنیفه‌ی دینوری، یعقوبی، مسعودی، طبری و ابن‌مسکویه، دلایل ضعف تدریجی و فروپاشی حکومت ساسانی با روش توصیفی- تاریخی، مورد پژوهش و تحلیل قرار گیرد. نتایج پژوهش، نشان می‌دهد که از دیدگاه مورخان چهارسده‌ی نخست اسلامی، در ضعف و زوال ساسانیان و شکست آنان در برابر اعراب مسلمان نقش داشته است؛ امواردی مانند تعصبات مذهبی و جایگاه رفیع روحانیان زرتشتی، قدرت روزافزون اشراف و نجبا، کشتار خاندان سلطنتی توسط شیرویه و ضعف پادشاهان در اواخر حکومت ساسانی، کودتای نظامی‌سرداران علیه پادشاهان، جنگ­های طولانی‌ مدت فرسایشی برون‌مرزی، به‌ویژه جنگ­های مداوم با امپراطوری روم، براندازی خاندان آل‌لخم توسط خسروی پرویز، فشارهای اقتصادی بر مردم و وضع مالیات‌های سنگین، بلایای طبیعی همچون طغیان دجله و فرات و امدادهای غیبی.
نوع مقاله: مقاله مستقل | موضوع مقاله: باستانشناسی|تاریخ|علوم اجتماعی
انتشار: 1393/11/7