دوره 6، شماره 3 - ( 1393 )                   جلد 6 شماره 3 صفحات 170-145 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khosravi L, Mousavi Kouhpar S M, Neyestani J, Hejebri Nobari A. Analysis of the Application and form of Kalmakareh Golden Masks. JHS 2014; 6 (3) :145-170
خسروی لیلا، موسوی کوهپر سیدمهدی، نیستانی جواد، هژبری نوبری علیرضا. تحلیل فرم و کاربری صورتک‌‌های زرین کلماکره. جامعه‌شناسی تاریخی. 1393; 6 (3) :145-170

1- استادیار، گروه تاریخی پژوهشکده‌ باستان‌شناسی، پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری. تهران، ایران.
2- دانشیار، گروه باستان‌شناسی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
3- استاد، گروه باستان‌شناسی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
گنجینه‌ی کلماکره به ‌طور اتفاقی در سال 1368 هـ..ش توسط یک شکارچی محلی در غار کلماکره واقع‌در بیست کیلومتری شمال‌غرب شهرستان پلدختر لرستان کشف شد. این مجموعه شامل انواع ظروف، ریتون‌ها، مجسمه­های انسانی و حیوانی، صورتک‌ها، پلاک‌ها، زیورآلات و... است. ویژگی منحصر به‌ فرد این اشیا وجود کتیبه هایی به خط ایلام نو روی برخی از آنهاست. استفاده از کتیبه‌های میخی و نام‌های ایلامی، رابطه‌ای کاملاَ نزدیک با افق فرهنگی ایلام نو را نشان می‌دهد. خوانده شدن این کتیبه‌ها توسط لامبرت، فرانسوا والا، رسول بشاش و تجزیه و تحلیل باستان شناختی آن‌ها، سبب آشکار شدن نام یک سلسله‌ی‌ گمنام محلی از دوران ایلام نو در لرستان شد که عرصه‌ی جدیدی را در مطالعات باستان‌شناسی و تاریخ هنر این دوره‌ی تاریخی در غرب ایران گشود. به جز تعدادی صورتک، که جنس آن‌ها از طلاست، سایر اشیای این مجموعه از نقره ساخته شده‌اند، زیرا در آن زمان، معیار مبادله در داد و ستد نقره بوده است. نگارندگان، قصد دارند در این مقاله به بحث و بررسی درباره‌ی صورتک‌های طلایی این گنجینه و مقایسه‌ی آن‌ها با نمونه‌های مشابه در سایر فرهنگ‌ها بپردازند.
نوع مقاله: مقاله مستقل | موضوع مقاله: باستانشناسی
انتشار: 1393/11/7