دوره 13، شماره 1 - ( 1400 )                   جلد 13 شماره 1 صفحات 118-81 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jan Ahmadi F, Afsharifar R, Aghajari H. Nasr Hamed Abu Zayd's sociological approach to the problem of women in the contemporary Arab world. JHS 2021; 13 (1) :81-118
URL: http://jhs.modares.ac.ir/article-25-52073-fa.html
جان احمدی فاطمه، افشاری فر راضیه، آقاجری سید هاشم. رهیافت جامعه‌شناختی نصر حامد ابوزید به مسئلۀ زن در جهان معاصر عرب. جامعه‌شناسی تاریخی. 1400; 13 (1) :81-118

URL: http://jhs.modares.ac.ir/article-25-52073-fa.html

1- استاد دانشگاه تربیت مدرس ، f.janahmadi@modares.ac.ir
2- دانشجوی دکتری دانشگاه تربیت مدرس
3- دانشیار دانشگاه تربیت مدرس
با تغییر موقعیت و بهبود منزلت اجتماعی و حقوق انسانی زنان در بستر تحول پاردایمیک و گفتمانی فرهنگ اروپا در قرون اخیر و انتقال دستاوردهای فکری آن به جهان اسلام، مسئلۀ زنان از موضوعات مهم جامعه ­شناختی جهان اسلام شد. درهم ­تنیدگی مسائل و تسلط گفتمان دینی در جهان اسلام نیز بخش مهمی از بحث و گفت‌وگو دربارۀ زنان را در حوزۀ دین و حیطۀ شریعت قرار می ­دهد، به این ترتیب زن از مسائل متفکران مسلمان می­شود و همچنین چالش­ های بومی زن معاصر موجب­ شد پژوهش ­های میان‌رشته ­ای و تخصصی در امور زنان شکل ­گیرد. نصر حامد ابوزید نومعتزلی، اندیشمند مسلمان با بهره­ گیری از آموزه ­های اسلامی و علومی چون جامعه­ شناسی، زبان­شناسی و رویکردی انسان­گرایی و روش ­هایی همچون هرمنوتیک با نگاهی نو و مفسرانه که برگرفته از رویکرد قرآنی است، به مسئلۀ زن توجه ویژه ­ای دارد. تلاش ­های وی متمرکز بر بازنمایی چهرۀ زن مسلمان با رویکرد جامعه­ شناختی، متناسب با تحولات عصری دربارۀ حقوق و بحران ­های اجتماعی زنان است. پژوهش پیش­رو در­پی ­دست­یابی بر مؤلفه‌های مفسرانۀ حامد ابوزید و راه حل او برای مسئلۀ زنان است. وی معتقد است چالش ­های معاصر زن مسلمان نه برآمده از قرآن، بلکه در سنت ­های مردانه، تسلط فضای پدرسالارانه و تصلب‌گرای عرب ریشه دارد. وی با بیان اینکه «مسئلۀ زن اساساً امری اجتماعی ­است» آن را از امور دینی جدا می­کند و برآن­ است تا با الگو گرفتن از نگاه قرآن به زنان، توجه به تاریخ‌مندی متن مقدس و درنهایت توسل به سکولاریسم در قانون­گذاری، به حل آن بپردازد. این پژوهش برای پرداختن به آرای حامد ابوزید از روش توصیفی ـ تحلیلی متکی بر تحلیل محتوا بهره­ گرفته ­است.
انتشار: 1400/6/26