دوره 6، شماره 3 - ( 1393 )                   جلد 6 شماره 3 صفحات 30-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ataie M, Neyestani J, Mousavi kouhpar S M, Mousavi Haji S R. Recognition of the Ancient City of AskarMokram on the Basis of Historical and Geographical Texts. JHS 2014; 6 (3) :1-30
عطایی مرتضی، نیستانی جواد، موسوی کوهپر سید مهدی، موسوی حاجی سید رسول. بازشناسی شهر تاریخی عسکرمکرم براساس متون تاریخی و جغرافیایی. جامعه‌شناسی تاریخی. 1393; 6 (3) :1-30

1- دانشجوی دکتری، گروه باستان‌شناسی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
2- دانشیار، گروه باستان شناسی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
3- دانشیار، گروه باستان شناسی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
4- دانشیار، گروه باستان شناسی، دانشگاه مازندران، ایران.
در نزدیکی روستای بندقیر در اسکان خوزستان بازمانده‌های شهر تاریخی عسکرمکرم هنوز به‌شکل پشته‌‌های متعدد بر دوسوی رودخانه‌ی گرگر خودنمایی می‌‌کند. براساس منابع تاریخی و جغرافیایی، این شهر در نیمه‌ی دوم سده‌ی نخست هـ. ق در پی گسترش تدریجی محل اردوی نظامی مکرم‌بن مطرف و یا مکرم‌ فزر غلام حجاج‌بن یوسف ثقفی در محل قریه یا شهر کوچکی از دوران ساسانی با نام رستقباد بنا نهاده شد و از همین‌رو عسکرمکرم نامیده شد. این شهر، رفته‌رفته بردو کرانه‌ی رود مسرقان گسترش یافت و به‌عنوان مرکز کوره‌‌ای با همین‌نام و در مقام یکی از مهم‌ترین شهرهای خوزستان در دوران اسلامی مطرح شد؛ تا آنجاکه نویسندگان مختلف در سده‌ی چهارم هجری و پس از آن از رونق کشاورزی، تجارت، صنعت و علم کلام در عسکرمکرم سخن گفته‌‌اند. موقعیت ویژه‌ی راهبردی و نظامی این شهر بر سر راه عراق و خوزستان به فارس و لرستان که پیش از تأسیس شهر نیز مورد توجه بوده و مهم‌ترین دلیل ایجاد هسته‌ی نخستین عسکرمکرم نیز به‌شمار می‌‌رفت، اهمیت این شهر را دوچندان می‌‌ساخت. به‌نظر می‌‌رسد که با افول سیستم آبیاری نهر مسرقان و فروپاشی اقتصاد کشاورزی منطقه در اواخر سده‌های میانی اسلامی، از اهمیت عسکرمکرم کاسته‌شده و احتمالاً در سده‌ی نه هجری قمری شهر به‌کلی، متروک شده باشد. در این نوشتار کوشش شده تا با واشکافی متون تاریخی و جغرافیایی و هم‌سنجی مطالب، تصویری جامع از این شهر دوران اسلامی ارایه شود.
نوع مقاله: سایر مقالات | موضوع مقاله: باستانشناسی|تاریخ
انتشار: 1393/11/7