دوره 12، شماره 2 - ( 1399 )                   جلد 12 شماره 2 صفحات 242-205 | برگشت به فهرست نسخه ها

Roosta J, shojaee nia F. Investigation the reflection of Children's education of Qajar era in foreign travels. JHS 2021; 12 (2) :205-242
روستا جمشید، شجاعی نیا فائزه. بررسی چگونگیِ بازتابِ آموزش‌ کودکان در سفرنامه های فرنگیانِ عصرِ قاجار. جامعه‌شناسی تاریخی. 1399; 12 (2) :205-242

1- دانشیار گروه تاریخ دانشگاه شهید باهنر کرمان ، jamshidroosta@yahoo.com
2- کارشناس ارشد گروه تاریخ ایران اسلامی دانشگاه شهیدباهنر کرمان
تاریخ کودکان از عرصههای مغفول مطالعات تاریخی در ایران است. هرچند مورخان تاریخ اجتماعی و فرهنگی ایران، به جنبههایی از زندگی کودکان عهد قاجار، مانند آموزش کودکان پرداختهاند، اما بخش عمدهای از حیات این گروه در حاشیۀ تاریخ‌نگاری ایران قرار گرفته و بررسی نشده است. از این رو، مقالۀ حاضر به بررسی بخشی از حیات کودکان (آموزش آن­ها) در عهد قاجار میپردازد. با توجه به قلمرو وسیع موضوع و کمبود داده دربارۀ کودکان در متون تاریخیِ رسمی، عمومی و دودمانیِ عهد قاجار از یک سو و نیز بازتاب جنبههای گوناگون زندگی کودکان در سفرنامههای فرنگیان عصر قاجار از سوی دیگر، موضوع حاضر، با تکیه بر سفرنامه ­های فرنگیان عهد قاجار بررسی شده است. یافته­ های پژوهش نشان می­دهد که آموزش کودکان، شامل آموزش مکتب‌خانه‌ای، آموزش ابتدایی و آموزش متوسطه بوده است و از نظر تعلیم و تربیت و امکانات آموزشی بیشتر کودکان در وضعیت خوبی به­ سر نمی‌بردند و آموزش آن­ها بسیار ساده و ابتدایی بوده است، اما به ­تدریج وضعیت بهتری یافت. روش پژوهش در این مقاله، تاریخی با رویکرد توصیفی ـ تحلیلی ­و روش گردآوری داده­ ها کتابخانه­ ای است.

انتشار: 1399/12/4