دوره 13، شماره 1 - ( 1400 )                   جلد 13 شماره 1 صفحات 381-343 | برگشت به فهرست نسخه ها

Morshedi A. A critical analysis of large explanatory models of Iranian political and economic history by emphasizing on the local history of Yazd. JHS 2021; 13 (1) :343-381
مرشدی ابوالفضل. تحلیلی انتقادی بر مدل های تبیینی کلان از تاریخ سیاسی اقتصادی ایران با تأکید بر تاریخ محلی شهر یزد. جامعه‌شناسی تاریخی. 1400; 13 (1) :343-381

استادیار گروه جامعه شناسی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه یزد ، a.morshedi@yazd.ac.ir
چکیده:   (1930 مشاهده)
در این مقاله ضمن مرور بر برخی از مهم‌ترین نظریه­ های شرق­ شناسانه درمورد جوامع شرقی و نظریۀ چند تن از نظریه‌پردازان ایرانی که کوشیده اند تبیینی از تاریخ سیاسی اقتصادی ایران ارائه دهند، نشان می دهیم که این نظریه‌ها اگر چه قدرت تبیین‌کنندگی نسبتاً بالایی دارند و شواهد گوناگون و زیادی در جامعۀ ایران را می‌توان در جهت تأیید این نظریه‌ها دنبال کرد، اما آن‌ها به‌سبب ماهیت کلان­ روایتی­شان و نیز تحت‌تأثیر ایدۀ اروپامحوری، بسیاری از ویژگی‌ها و جزئیات تاریخی را که برای فهم برخی دوره­ های تاریخ ایران یا تاریخ سیاسی اقتصادی برخی مناطق ایران کلیدی‌اند، نادیده می‌گیرند و لذا دعاوی آن‌ها قابل تعمیم به همۀ دوره ­های تاریخی و همۀ مناطق ایران نیست. برای این هدف، ضمن مرور بر تاریخ سیاسی اقتصادی یزد، به‌منزلۀ یکی از مناطق فلات مرکزی ایران، برخی از ویژگی‌های تاریخ سیاسی اقتصادی این شهر را که با این کلان‌روایت‌ها سازگار نیست و می‌تواند به‌منزلۀ «استثنایی بر قاعده» مطرح شوند، برجسته می ­سازیم.
انتشار: 1400/6/26