دوره 12، شماره 2 - ( 1399 )                   جلد 12 شماره 2 صفحات 278-243 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zareie A, Farzin S, Kamali rad Z, jouveyreh A. Urban revitalization development in Isfahan under Sultan Hussain rule in Safavid dynasty and the impacts of endowment tradition on it. JHS 2021; 12 (2) :243-278
زارعی علی، فرزین سامان، کمالی زاد ژاله، جویره عطیه. توسعۀ حیات شهری اصفهان در دورۀ شاه سلطان حسین صفوی و تأثیرات سنت وقف بر آن. جامعه‌شناسی تاریخی. 1399; 12 (2) :243-278

1- استادیار گروه باستان شناسی دانشگاه بیرجند ، azareie@birjand.ac.ir
2- استادیار گروه باستان شناسی دانشگاه بیرجند
3- استادیار گروه باستان شناسی دانشگاه شهرکرد
4- کارشناس ارشد گروه باستان شناسی دانشگاه بیرجند
بسترهای مناسب زیست محیطی و طبیعی، تاریخی، ارتباطی، نظامی، تجاری و اقتصادی از عوامل تحول و پویایی شهر اصفهان از گذشته تاکنون بوده است. روی کار آمدن سلسلۀ صفویه با حکومت شاه اسماعیل و بعدها انتقال پایتخت از قزوین به اصفهان در زمان جانشینان وی ازجمله شاه عباس ­کبیر (اول) را می­توان عصر طلایی شهر اصفهان دانست. شاه عباس کبیر  برای رقابت با حکومت عثمانیان به لحاظ نظامی، اقتصادی، مذهبی و به خصوص معماری و شهرسازی در رشد و توسعۀ اصفهان و آراستن آن به بهترین شکل ممکن کوشید. رشد و توسعۀ شهر اصفهان در زمان دیگر جانشینان شاه عباس ­کبیر تا عصر شاه سلطان حسین ادامه داشت. با توجه به اینکه بیشتر محققان و نویسندگان شاه سلطان حسین را مسبب اصلی سقوط سلسلۀ صفویه دانسته ­اند، درنتیجه در ارتباط با معماری و شهرسازی اصفهان عهد وی نیز مطالعۀ جامع و منسجمی صورت نگرفته است. هدف نوشتار پیش­رو «بررسی توسعۀ حیات شهری اصفهان در دورۀ شاه سلطان حسین صفوی و تأثیرات سنت وقف بر آن» است. بدین صورت سعی می ­شود تا به این پرسش ها پاسخ گفته شود که شهرسازی و معماری در دوران شاه سلطان حسین صفویه چه پیشرفتی داشته است؟ و وقفیات چه تأثیری در ساخت­ و­سازهای شهری در دورۀ شاه سلطان حسین صفوی داشته ­اند؟ در نتیجۀ پژوهش حاضر، که با بهره­ گیری از روش اسنادی و میدانی انجام شده، مشخص شد که عصر شاه سلطان حسین در زمینه­های معماری و شهرسازی عصر پویایی بوده است و در این دوره شهر اصفهان همانند عصر شاه عباس ­کبیر رشد و توسعه یافت و حتی بناهای شاخص وقفی مانند مدرسۀ چهارباغ خلق شد که با بهترین نمونه­های عصر شاه عباس ­کبیر برابری می­ کند.
انتشار: 1399/12/6