دوره 12، شماره 2 - ( 1399 )                   جلد 12 شماره 2 صفحات 170-139 | برگشت به فهرست نسخه ها

Javadi A, Maleki A. Qualitative mMeta-Analysis of the Thinkers of Social Class in Iran (with emphasis on the middle class). JHS 2021; 12 (2) :139-170
جوادی علی محمد، ملکی امیر. فراتحلیل کیفی آراء صاحبنظران طبقۀ اجتماعی در ایران (با تأکید بر طبقۀ متوسط). جامعه‌شناسی تاریخی. 1399; 12 (2) :139-170

1- هیئت علمی گروه جامعه شناسی دانشگاه پیام نور تهران ، javadi.alimohammad@pnu.ac.ir
2- دانشیار گروه جامعه شناسی دانشگاه پیام نور تهران
طبقۀ اجتماعی ازجمله مفاهیمی است که در بین اندیشمندان علوم اجتماعی بسیار مناقشه‌برانگیز بوده است. اندیشمندان این حوزه درمورد تعریف طبقه، حوزه و کاربرد آن، ساختار و نظریه­ های مرتبط با آن توافق چندانی ندارند و از منظرهای مختلف آن را تحلیل و بررسی کرده ­اند. گاهی این مفهوم از بُعد اقتصادی، گاهی سیاسی و گاهی علاوه بر بُعد اقتصادی و سیاسی از ابعاد اجتماعی و فرهنگی مورد مطالعه قرار گرفته است. عده‎ ای هم اعتقادی به وجود طبقه ندارند. نوع نگاه اندیشمندان به این مفهوم می ­تواند رویههای متفاوتی را در زمینۀ مسائل و مفاهیم قشربندی، طبقۀ اجتماعی و طبقۀ متوسط به­ وجود آورد. این مقاله با روش فراتحلیل به بررسی و مقایسۀ نظرات اندیشمندان طبقۀ اجتماعی و طبقۀ متوسط در ایران میپردازد و نظریه­ های آنان را در زمینههای مفهوم و ساختار طبقۀ اجتماعی، ساختار، ویژگیها، تیپولوژی و کارکردهای طبقۀ متوسط مورد مقایسه قرار میدهد. دورههای مطالعاتی صاحبنظران درمورد طبقۀ اجتماعی، قبل از قاجار، قاجار، پهلوی و انقلاب اسلامی ایران است. نتایج نشان می­ دهد که بهترتیب بیشترین توافق درمورد مفهوم طبقه به ملاک­ های: 1. شغلی، 2. اقتصادی و شانس­ های مشترک زندگی به یک میزان، 3. قدرت و مالکیت، و 4. درک شرایط تاریخی مربوط است. همچنین، این نظریه ­پردازان در زمینههای ساختار طبقه، ویژگیها، تیپولوژی و کارکردهای طبقۀ اجتماعی و طبقۀ متوسط دارای نقاط اشتراک و افتراق هستند.
نوع مقاله: پژوهشی کیفی | موضوع مقاله: تاریخ
انتشار: 1399/12/6