دوره 7، شماره 1 - ( 1394 )                   جلد 7 شماره 1 صفحات 276-263 | برگشت به فهرست نسخه ها

Basafa H, Rahmati M. Analysis of Broad Cultural Area of Nishabur in the Early and Middle Centuries of the Islamic Period Based on Written Sources (Case Study: Buzhgan City). JHS 2015; 7 (1) :263-276
باصفا حسن، رحمتی مهدیه. تحلیل پهنۀ فرهنگی شهر نیشابور در قرن‌های اولیه و میانۀ اسلامی بر‌اساس منابع مکتوب (مطالعۀ موردی: شهر بوژگان). جامعه‌شناسی تاریخی. 1394; 7 (1) :263-276

1- استادیار گروه باستان‌شناسی، دانشگاه نیشابور، ایران
2- کارشناس ارشد، گروه باستان‌شناسی، دانشگاه گلستان، گرگان، ایران
پهنۀ فرهنگی محدوده‌ای جغرافیایی است که در آن گروهی تقریباً گسترده با مشخصات فرهنگی مشترک وجود داشته باشند. شهر نیشابور در دوران اسلامی- که بقایای آن امروزه در جنوب شرق شهر کنونی نیشابور قرار دارد- در سده‌های نخست تا هجوم مغولان همراه بلخ، مرو و هرات جزء چهار ربع خراسان بزرگ بوده که فقط نیشابور در ایران امروزی باقی مانده است. بر‌اساس منابع تاریخی و جغرافیایی سده‌های نخست و میانی اسلامی، نیشابور به‌لحاظ پهنۀ فرهنگی وسعت بسیاری داشته و در تقسیمات اداری، دارای دوازده ولایت، ارباع (ربع نام واحدی جغرافیایی است) متعدد، مدینه‌ها و روستاهای بسیاری بوده است. بوژگان که یکی از شرقی‌ترین ولایات دوازده‌گانۀ نیشابور است، در میان دشت نیل‌آباد به فاصله 17‌کیلومتری جنوب شرق تربت جام قرار گرفته و نتیجۀ برهم‌کنش شرایط اقلیمی با مناسبات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی در بستر زمانی قرن اول تا هفتم هجری قمری و ارتباط نزدیکش با مرکز یعنی نیشابور بوده است. در این مقاله، با روی‌کرد تحلیل تاریخی به شناسایی متن‌شناختی بوژگان پرداخته شده است. ارزیابی منابع مکتوب نشان می‌دهد نیشابور همواره یکی از مهم‌ترین ولایت‌های شرقی شناخته شده و در مسیر جادۀ ربع نیشابور به هرات اهمیت اقتصادی، سیاسی و فرهنگی ویژه‌ای داشته است.
نوع مقاله: سایر مقالات | موضوع مقاله: باستانشناسی
انتشار: 1394/2/1